Lucka : 9 December 2010

Filmlista: Top-24 julfilmer genom tiderna
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16. Day after Tomorrow
17. Robin Hood: Prince of theves och Robin Hood : 2010
18. Bodyguard
19. Natt på museet
20. Vägen
21. Just Friends
22. Youngblood
23. Flickvänner från förr
24. Bad Santa



Dagens Film: Day after Tomorrow
Genre: Äventyr/Action
År: 2004
Tid: 2 timmar och 4 minuter 
Skådisar: Jack Gyllenhaal, Dennis Quaid m.fl.
Handling: Den amerikanske klimatologen Jack Hall (Dennis Quaid) håller föredrag på en FN-konferens i New Delhi, efter en expedition till Larsen Ice Shelf på Antarktis, för att redovisa resultaten om hur en tidigare global uppvärmning orsakat den senaste istiden, och att den nu pågående uppvärmningen kan ge en kommande istid om hundra eller tusen år. Med på konferensen är också USA:s vicepresident (Kenneth Welsh). Utanför lokalen träffar Jack även den skottske havsströmforskaren Terry Rapson (Ian Holm) i ett, för stora ovanlighetens skull, snöigt Delhi.

Sedan en kort tid har världen över drabbats av mycket extrema väderförhållanden och orsaken till dessa är en gåta för dem alla. Bl.a. rekordkraftiga orkaner i tropikerna, tennisbollstora hagelkulor i Tokyo, regn- och åskoväder i nordligare breddgrader samt turbulens.

Hemma vid Hedland Climate Research Centre (Skottland) upptäcker Terry Rapson och hans kollegor via datoruppdatering att en till ett flertal havsbojar (för vattentemperatur) resulterar ordentliga temperaturfall i norra Atlanten. Terry blir orolig och kontaktar Jack, som bor i Washington och arbetar på NOAA. De misstänker att Nordatlantiska strömmen har förändrats, och därmed kan det vara slutet för det tempererade klimatet på Norra Halvklotet.

Samtidigt förvärras planetens väderförhållanden ytterligare. Bl.a. jämnar ett flertal tornados hela Los Angeles med marken, regn orsakar översvämningar i New York, en kallfront från Arktis har skapat ett enormt stormsystem med gigantiska snöoväder på Norra Halvklotet. Kallfronten orsakar även en enorm tsunami, som dränker bl.a. New York.

Jack Halls son, Sam Hall (Jake Gyllenhaal) och Sams vänner befinner sig på Manhattan i New York mitt under översvämningarna, efter att ha deltagit på en frågetävling. Pga det galna vädret är Jack mycket orolig över Sam och vill att han ska komma hem omedelbart. Men all flygtrafik i landet har tvingats upphöra, och Sam och hans vänner blir fast kvar på Manhattan i ett bibliotek.

Vid ett möte i Washington med Jack Hall, presidenten, vicepresidenten med flera visar Jack utefter modeller han och hans mannar på NOAA fått fram, hur de nya stormarna kommer förändra planeten inom endast tio dagar. Det är tre super-snöstormar på Norra Halvklotet som liknar tropiska orkaner till utseendet. En storm täcker hela Nordamerika, en hela Europa och den tredje täcker hela Sibirien. I stormarnas öga sjunker temperaturen till -101 grader C (-150 F) och fryser snabbt ner allting i sin väg. När stormarna har upphört kommer flera meter is och snö täcka hela Norra Halvklotet, och därmed en ny istid. Jack föreslår att ledningen måste evakuera invånarna i södra halvan av USA söderut, eftersom det är för sent för de som bor längre norrut. Och det med stor anledning av att Jack haft svårigheter att övertala vicepresidenten, eftersom vicepresidenten dittills varit skeptisk till Jacks teorier.

När vattnet har börjat frysa till is och det börjar snöa, i New York, är det ett flertal människor som bestämmer sig för att försöka fly därifrån till fots söderut, innan det är för sent. Men Sam har blivit ombedd av Jack att stanna kvar och söka skydd, och vänta ut stormen. Sam, hans vänner och några till söker skydd vid bibliotekets gamla öppenspis.

Jack bestämmer sig för att komma upp och rädda Sam, och Jack tar med sina två kollegor han hade med sig till expeditionen på Antarktis. Frank (Jay O. Sanders) och Jason (Dash Mihok). På färden mitt i snöstormen passerar de ett flertal människor som förolyckats med sin vandringsflykt söderut.

Vädret stabiliseras och Jacks räddningsexpedition lyckas. Dessutom finner man lyckosamt ganska många fler överlevande, i ett New York som liknar en nedfrusen öde storstad mitt på en glaciär!

Trailer


Min åsikt:
En av dom bästa katastroffilmerna som gjorts, tillsammans med Independence Day och Världernas krig. En riktigt blockbuster som har allt. Man fryser bara man kollar på filmen, och med snön, istiden och en varm pizza från Gröndalsgrillen är det en optimal vinterfilm. Den har spänning från minut ett och det blir som två filmer i en då man följer både Jack Gyllenhaal och Dennis Quaid.
Filmens julbetyg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0