Star Wars - Episode VI: Jedins Återkomst

När alla sover i Kroatien hade jag tänkt mig att se alla Star Wars-filmer. 6 stycken totalt ska plöjas. Kommer skriva ett omdöme om varje film.

Alla Filmer (Klicka på dom för att läsa)

Star Wars 1
Star Wars 2
Star Wars 3
Star Wars 4
Star Wars 5
Star Wars 6



Film: Star Wars - Episode VI: Jedins återkomst  
År: 1983
Speltid: 2 timmar 12 minuter
Regissör: Richard Marquand
Skådespelare

Mark Hamill  –  Luke Skywalker
Harrison Ford   –  Han Solo
Carrie Fisher   –  Prinsessan Leia
David Prowse   –  Darth Vader
James Earl Jones   –  Darth Vader (röst)
Billy Dee Williams   –  Lando Calrissian
Anthony Daniels   –  C-3PO
Kenny Baker  –  R2-D2
Ian McDiarmid   –  Kejsaren
Peter Mayhew   –  Chewbacca
Alec Guinness   –  Obi-Wan "Ben" Kenobi
Frank Oz   –  Yoda (röst)
Denis Lawson   –  Wedge
Kenneth Colley   –  Amiral Piett
Warwick Davis   –  Wicket

Handling: Luke Skywalker och hans vänner befinner sig åter på ökenplaneten Tatooine, för att där rädda Han Solo ifrån maffiabossen Jabba the Hutts palats. Räddningsaktionen lyckas så småningom, och Luke återvänder till planeten Dagobah för att slutföra sin jediträning under mäster Yoda. Yoda berättar för Luke att han redan kan allt han behöver, och han erkänner också att Darth Vader verkligen är Lukes far. Yoda dör sedan av ålderdom.



Den ensamme Luke möts nu av sin forne mentor Obi-Wan Kenobis ande. Obi-Wan berättar för Luke att han är rebellernas enda hopp tillsammans med sin syster som Luke hittills inte känt till - Prinsessan Leia. Luke säger dock att han aldrig kommer att kunna döda sin egen far.



Luke återvänder till rebellflottan och får tillsammans med sina vänner i uppdrag att bege sig till månen Endor för att förgöra en kraftgenerator som är nödvändig för att Rymdimperiets nya Dödsstjärna ska fungera. På Endor får rebellerna oväntad hjälp av det lilla björnlika folket ewokerna, och rebellerna lyckas till slut under ledning av Han Solo och Prinsessan Leia att förgöra generatorn.



Samtidigt ger sig Luke av mot Dödsstjärnan tillsammans med Darth Vader för deras slutgiltiga duell inför Rymdimperiets överhuvud - Kejsar Palpatine. Lukes mål är att omvända sin far till kraftens ljusa sida, medan Vaders och Kejsarens mål är den direkta motsatsen - att vända Luke till den mörka sidan. Luke lyckas besegra Vader i duell man mot man, men vägrar sedan att döda honom. Då blir Kejsaren rasande och försöker döda Luke. I sista stund byter Darth Vader sida och dödar istället Kejsaren. Vader blir dock själv dödligt sårad i samband med detta.



Luke tar av masken på den döende Vader, och får för första gången se ansiktet på sin riktiga far - Anakin Skywalker. Anakin dör och Luke flyr från Dödsstjärnan, precis innan den exploderar efter att ha förgjorts av rebellernas rymdpiloter under ledning av Lando Calrissian. På Endor firar man rebellernas slutliga seger över Rymdimperiet, och Luke får syn på andarna av sina döda lärare Obi-Wan och Yoda - och bredvid dem står hans far Anakin.





Min åsikt:
 Tänker man Star Wars så tänker man på del 6, tänker man på Sci-fi så tänker man på Star Wars episode 6. Detta är för mig den absolut bästa i serien. Inte bara för att det är den sista striden men också för att Ewoks är med (vilka jag älskade som liten). Även Kejsaren är med och han är 3000 gånger läskigare än Darth Vader.

Lucas avslutar en saga som kommer kunna visas om och om igen för mina barnbarn en vacker dag. Hoppas dom ser charmen i filmerna och inte för effekterna. Fast vissa saker är fint att ha för sig själv, så får snorungarna se Avatar 7.

Betyg: 5 av 5

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0