Star Wars - Episode IV: Stjärnornas Krig

När alla sover i Kroatien hade jag tänkt mig att se alla Star Wars-filmer. 6 stycken totalt ska plöjas. Kommer skriva ett omdöme om varje film.

Alla Filmer (Klicka på dom för att läsa)

Star Wars 1
Star Wars 2
Star Wars 3
Star Wars 4
Star Wars 5
Star Wars 6



Film: Star Wars - Episode IV: Stjärnornas Krig  
År: 1977
Speltid: 2 timmar 1 minut
Regissör: George Lucas
Skådespelare

Mark Hamill   –  Luke Skywalker
Harrison Ford   –  Han Solo
Carrie Fisher   –  Prinsessan Leia
Alec Guinness   –  Obi-Wan "Ben" Kenobi
Peter Cushing  –  Grand Moff Tarkin
David Prowse   –  Darth Vader
James Earl Jones   –  Darth Vader (röst)
Anthony Daniels   –  C-3PO
Kenny Baker   –  R2-D2
Peter Mayhew   –  Chewbacca
Denis Lawson   –  Wedge

Handling: Rymdimperiet styr galaxen med järnhand. Detta styre trotsas av motståndsgrupper, vars främsta syfte är att återupprätta republiken och skapa fred i galaxen. Denna kamp har dock utlöst ett galaktiskt inbördeskrig, som rasar mellan Rymdimperiet och rebellerna. En av rebellerna, Prinsessan Leia från planeten Alderaan, har tillfångatagits av Rymdimperiets fruktade sithlord Darth Vader.


Klassiskt

Droiderna C-3PO och R2-D2 flyr från fångenskapen och når den ödsliga ökenplaneten Tatooine, där de hamnar i den unge bondpojken Luke Skywalkers ägo. R2-D2 är programmerad att ta kontakt med jediriddaren och generalen Obi-Wan Kenobi och överlämna ett meddelande. Luke och droiderna kommer senare i kontakt med den ökände eremiten Ben Kenobi, som visar sig vara just Obi-Wan.



Efter att Leias meddelande har spelats upp för dem beger sig Luke, Obi-Wan och droiderna till rymdhamnen Mos Eisley där de hyr piloten Han Solo. Tillsammans med Solos kollega, wookieen Chewbacca, beger de sig till Alderaan i Solos rymdskepp Årtusendefalken. Alderaan visar sig dock vara förintad av Rymdimperiet, och istället tillfångatas de och förs till Rymdimperiets hemliga rymdstation Dödsstjärnan.



Inuti Dödsstjärnan räddar de Prinsessan Leia, men Obi-Wan Kenobi dödas i en ljussabelduell mot sin gamle elev Darth Vader. Luke, Han Solo, Prinsessan Leia, Chewbacca och droiderna lyckas fly och når rebellernas nya bas. Därifrån startar rebellerna ett försök att förgöra Dödsstjärnan med sina små attackskepp. Luke lyckas med hjälp av kraften att få Dödsstjärnan att explodera; rebellerna har därmed vunnit sin första stora seger.



Min åsikt:
 Efter en extrem seg inledning så blir filmen bättre och bättre ju längre tiden går. Självklart är det kultstatus på allt som händer, så det är väldigt svårt att ge betyg.

Tar man för det den är, en episk berättelse, en milstolpe i filmhistorien och att effekterna var tio år före sin tid, är alla dom gamla filmerna en solklar femma.

Jag tycker dock att man kunnat göra massor av saker bättre utan några effekter som helst. Exempelvis lasersvärdsfighten mellan Obi Wan och Darth Vader, som är direkt pinsam. Det fanns säkert sjukt bra fäktare på 70-talet som kunde hoppa in som stand in.

Filmen är ändå ett bra avstamp för dom gamla filmerna, och man ser en perfekt övergång från den nya del 3 till den gamla del 4.

Lite svårt att ta Luke Skywalker på allvar då han är samma människa som Peter Siepen.

Betyg: 3 av 5
 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0