Pro Evolution Soccer 2009 - Milan - Roma - Juventus - Introduktion

Sommaren 2009 är sommaren då det inte spelas något EM eller VM. Dessa somrar brukar vara ganska så fotbollsfria, för vem kollar på Confederations Cup egentligen?


Du som följer min blogg eller känner mig, vet att jag älskar fotbollsspelet PES. Nu när Steffe är hemma från Gotland och Joss har mycket lediga dagar kom vi på en fantastisk idé.


Oftast spelar vi på samma lag, främst för att Steffe är på Gotland och vi är två, och för att det är roligare att kunna göra egna löpningar.


Nu fick vi dock idén att alla skulle välja varsitt lag i den Italienska ligan. Detta skulle då motsvara att säsongen blev oerhört mycket längre än om man är på ett och samma lag tillsammans, men det skulle inför något nytt hos oss, att möta varandra. Matcherna fick därför dras ner till 5 minuter var istället för 10.


Varje säsong skulle vara precis som en riktig säsong i Italien. Man spelar Serie A och Coppa Italia. Sedan finns även Europaspel med Champions League (1-3 i ligan direktkvalificerade och 4an kvalar) och Europa cupen (5-6 i ligan).


Första året är dock ett år där vi bara spelar liga och inhemska cupen. Så man är tvungen att kvala in till Europaspelet genom en bra säsong i ligan.


 
Budgetmall och Prspengarsystem



För att göra spelandet mer realistiskt än vanligt hade jag gjort en budgetmall som man skulle följa, där man får skriva in prispengar och övergångspengar för att hålla koll på hur mycket pengar man har.




Så här ser budgetpappret ut.

Förklaring för budgetpapper

Vecka:
Motsvarar varje match, om man spelar Cup den veckan eller ute i Europa så skriver man in det i bonus. En ligamatch avslutar alltid en vecka, altså spelar du en cupmatch onsdag så skriver du in det du får på bonus och sedan spelar du ligamatchen och skriver in det på inspelad match, sen plussar du ihop det och skriver in det i budgetraden.

Fasta utgifter: -5000 dras av från budgeten automatisk varje vecka, det är altså spelarlönerna. Så vinner du en ligamatch och får 10.000 för den så blir det totalt 5000 med lönerna, spelar du oavgjort så går du jämnt ut och förlorar du får du -5000 den veckan.

Transfer +/-: Detta gäller endast i januari (liga omgång 19) och på sommaren (efter säsongen: 38 omgångar) Här skriver du in om du går plus eller minus på dina köp och sälj under pågående silly season. Köper du en spelare för 800 000 och säljer en för 1 000 000 så skriver du altså in + 200 000 i transferrutan och adderar 200 000 till budgeten längst till höger. 

Inspelad match: Hur mycket du får för varje inspelad ligamatch: 10 000 vinst, 5000 oavgjort och 0 för förlust.

Bonus: Bonusen skriver du in pengar du får för vunnen cupmatch, avancemang i Champions League, eller prispengar för att du vunnit något.

Budget: här följer du din budget under säsongen och skriver in slutbudgeten längst ner efter ligaomgång 38.

Prispengar

Såhär ser pappret för prispengar ut. I detta fall från Steffes häfte.


 
Silly Season - Övergångar



Transferfönstret är hos oss öppet efter den 19e ligaomgången, vilket motsvarar januarifönstret på riktigt. Om en spelare går från en klubb till oss som spelar i Champions League och även vi spelar i där, så får man som på riktigt inte använda sig av honom. Sedan har vi ett sommarfönster också där spelarna som på riktigt får spela i alla evenemang.

Själva prissummorna på spelare finns i häften som jag fixat. Målvakter, Backar, Mittfältare och Anfallare. Här kunde se hur mycket spelare kostade som man ville köpa eller sälja. Italien, Spanien, England och Övriga världen finns.

Alla spelare finns inte med utan bara dom vi skulle kunna tänka oss att köpa. Skulle man vilja ha en spelare som inte finns i listan så kommer man överens tillsammans vad den rimliga summan är.


Framsidorna ser ut såhär, här försvarare.


Anfallare: Italien


Målvakter: Spanien och England


Mittfältare: Övriga världen


Hur ett köp och sälj går till:

•1.      Man lägger bud på spelare. Detta kan man göra hela året men man får inte spelaren förrän det är dags för Silly Season.

•2.      Budet måste överstämma med prislappen på spelaren. Om flera av oss vill ha samma spelare gäller budgivning. Man skriver ner en summa på ett papper som man vill ge för spelaren. Utan att någon annan ser. Den som har bjudit mest vinner.

•3.      När man väl sagt ett bud så ska dom andra två säga hur stor sannolikhet det är att spelaren i fråga vill gå från sin klubb. En skala 1-6.

•4.      Man slår då med tärningen och ser om man får spelaren eller inte. Så säger man 4 så får man spelaren om man slår 1,2,3 eller 4 och man får honom inte om man slår 5 och 6. Om man inte lyckas få spelaren har man mer försök på sig att klara det. 4 försök (4 veckor) i januari och 8 försök (2 månader) efter säsongen.


Hur ett lån går till:

•1.      Man begär lån av en spelare. Detta kan endast göras under Silly Season.

•2.      När man väl sagt vilken spelare man vill låna så ska dom andra två säga hur stor sannolikhet det är att spelaren i fråga vill gå från sin klubb. En skala 1-6.

•3.      Man slår då med tärningen och ser om man får spelaren eller inte.

•4.      Får man spelaren ska man betala halva hans summa direkt vid ett års lån, och ¼ summa för ett halvår.


Såhär ser transferpappret ut : Milan visas här




Kommentarer
Postat av: Hasse

Fantastiskt

2009-08-10 @ 08:27:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0