Film att minnas - Del 1: Stand By me

Genre: Drama
Reggisör: Rob Reiner
Skådespelare
Wil Wheaton   –  Gordie Lachance
River Phoenix  –  Chris Chambers
Corey Feldman   –  Teddy Duchamp
Jerry O'Connell   –  Vern Tessio
Kiefer Sutherland   –  Ace Merrill
Casey Siemaszko   –  Billy Tessio
John Cusack  –  Denny Lachance, Gordies storebror
Richard Dreyfuss   –  Vuxen Gordie/Berättaren

Produktionsår: 1986
Produktionsbolag: Columbia Pictures
Land: USA
Språk: Engelska
Speltid: 89 minuter
Originalmusik: Jack Nitzsche



Handling: Stand by Me handlar om ett gäng bestående av fyra pojkar i 12-13 årsåldern: Chris, Gordie, Vern och Teddy. En dag får de reda på att det finns ett lik någonstans i skogen. Det är en pojke i deras egen ålder som ska ha blivit påkörd av ett tåg och hittills har polisen inte hittat honom. Vern råkar höra när hans äldre bror berättar för sin kompis att han vet var liket finns. Snabbt bestämmer sig Vern och de andra att de ska ut på jakt efter det försvunna liket. De tänker mest på ära och berömmelse, men i själva verket händer mycket, mycket mer mellan de fyra.



Huvudpersonerna är Chris och Gordie, med Gordie som berättare. Alla fyra har olika privata problem som märks tydligt under filmens gång. Chris har till exempel en storebror, Eyeball, som är ledare för ett äldre gäng och känd som stadens värsting. Chris har därför också fått en negativ image vilket gör att han till exempel alltid blir anklagad i skolan när något är försvunnet eller förstört. Gordie är den smarte. Hans storebror har nyligen dött. Brodern var en omtyckt och begåvad kille och Gordie känner det som om hans föräldrar, särskilt hans pappa, tycker att det borde varit Gordie som dött istället.

När expeditionen tar sin början är alla fyra förväntansfulla och bekymmerslösa, men problemen dyker upp ett efter ett. Och när de till slut når sitt mål väntar en obehaglig överraskning.



Min kommentar: Ibland kommer det fram filmer som rör vid en på ett så speciellt sätt att den blir tidlös. Stand by me är en sådan film. Alla kan se sig själva i rollerna och kan koppla handlingen till något i deras liv. Jag själv ser bosniens landsbygd när jag ser på filmen, med mycket floder, vilda djur, barrskog och lägereldar. Detta är Stephen Kings första film som inte är en skräckfilm, och det är den bästa filmen som gjors efter hans böcker.

Att vara ute och campa med kompisar är väl något alla har drömt om, det är det som gör den här filmen så speciell, den har allt. Drama, kärlek mot dina vänner, spänning, action och en känsla av verklighet.

När jag såg filmen första gången så kände jag den där känslan, och jag gör det än ca. 10 år senare. Filmen gjordes 1986, mitt födelseår. Musiken är fenomenal, självklart när det handlar om 60-talet.   


En bild jag tog i Bosnien Sommaren 2010.


Skulle kunna vra en väg från filmen.


På en bro.

Filmmusiken



Bilder






BESTÄLL FILMEN HÄR

Kommentarer
Postat av: Johanna

Bästa filmen som gjorts!



Mvh Johanna

2011-04-27 @ 15:01:36
URL: http://standbymethemovie.blogg.se/
Postat av: Bella

Absolut den bästa filmen i hela världen!

2011-05-15 @ 17:05:26
URL: http://bellamedmera.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0