127 timmar

Såg 127 timmar igår! Herregud vad bra den var. Jag är ett survivorman-freak och älskar överlevnad. Så när en av mina favoritskådisar skulle axla rollen som Aron Ralston blev det fantastiskt. Ännu bättre, det hela kändes som en dokumentär.



Handling: Filmen berättar den sanna historien om äventyraren Aron Ralston som under en klättring råkar ut för en olycka och blir fastkilad i en bergsklyfta. Medan han svävar mellan hopp och uppgivenhet går han igenom sitt liv, sina framgångar, motgångar och tiden han fått spendera med de han älskar. Tankarna ger honom styrka och han fattar ett beslut: han ska överleva.

Min åsikt:
Från sekund ett sitter man som fastklistrad i biostolen. Inledningsscenerna är sjukt snyggt gjorda, från storstadens hets till dom stora klipporna där Aron möter sitt öde. Man ser verkligen att det är Danny Boyle som gjort filmen då jag får sjukt starka vibbar från The Beach och Slumdog millionaire, den sistnämnda mest för hur det är filmat och musiken.

James Franco är fantastisk i rollen, något han blev nominerad för under den tråkiga Oscarsgalan som ägde rum i söndags natt. Eftersom han är mestadels ensam i filmen så får vi även se tillbakablickar på hans liv, när han dagdrömmer och hallucinerar. Om det är p.g.a att man inte hade nog med material för 1,5 timme med kanjonscenerna eller att Aron på riktigt (baserad på en verklig historia) hallucinerade får vi aldrig reda på. Jag måste nästan läsa boken "Between a rock and a hard place" som är skriven av Aron Ralston själv.

Det jag både älskade och saknade med filmen var att den var väldigt kort, ca 1,5 timme. Skulle man gått djupare som exempelvis the beach så kanske man skulle knipit den där oscarn som gick till Kings speech på galan, samtidigt hade det inte varit samma sköna stämpel på filmen och det hade inte alls sett verklighetstroget ut.

Hur som helst kommer du som inte sett den sitta som på nålar, jag var nära tårar på slutet, men det är svårt att ta fram dom på bio för mig, hemma hade jag gråtit som ett barn.

Betyg: 4 av 5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0