Lucka : 20 December 2010

Filmlista: Top-24 julfilmer genom tiderna
1.
2.
3.
4.
5. Narnia - Häxan och Lejonet
6. Hook
7. Edward Scissorhands
8. Love Actually
9. Sällskapsresan 2 : Snowroller
10. Ett päron till farsa firar jul
11. Titta vem som snackar nu
12. Alive
13. Om ödet får bestämma
14. Jumanji
15. Jagad
16. Day after Tomorrow
17. Robin Hood: Prince of theves och Robin Hood : 2010
18. Bodyguard
19. Natt på museet
20. Vägen
21. Just Friends
22. Youngblood
23. Flickvänner från förr
24. Bad Santa



Dagens Film: Narnia - Häxan och Lejonet
Genre: Fantasy/Äventyr
År: 2005
Tid: 2 timmar och 17 minuter
Skådisar: 
  • Georgie Henley - Lucy Pevensie
  • Skandar Keynes - Edmund Pevensie
  • William Moseley - Peter Pevensie
  • Anna Popplewell - Susan Pevensie
  • Tilda Swinton - Den Vita Häxan
  • James McAvoy - Herr Tumnus
  • Jim Broadbent - Professor Kirke
  • Kiran Shah - Ginarrbrik
  • Shane Rangi - General Othmin
  • Liam Neeson - Aslan (röst)
  • Ray Winstone - Herr Bäver (röst)
  • Dawn French - Fru Bäver (röst)
  • Rupert Everett - Räv (röst)

  • Handling: Andra världskriget rasar och filmens fyra protagonister, de fyra syskonen Pevensie, Peter, Susan, Edmund och Lucy, flyr från sitt hem i London till sin avlägsna farbror Professor Kirkes storslagna hem på landet. De infinner sig och installerar sig i huset, men deras ungdomliga intressen är förståeligt nog inte av samma natur som den till åren komna professorns, och de blir snabbt uttråkade. För att fördriva tiden bestämmer de sig för att leka kurragömma och den yngsta av barnen, Lucy, gömmer sig i en garderob. Den visar sig vara förtrollad, och Lucy ramlar rakt in i det förtrollande landet Narnia där djur kan tala. En faun vid namn Tumnus uppenbarar sig snart inför Lucy och det två börjar prata, och allteftersom konversationen lider så får Lucy reda på att Narnia styrs av Den Vita Häxan Jadis. Hon har besvärjt Narnia att för alltid, året om, vara täckt av is och snö. Vintern har pågått i över 100 år, men det har ännu inte blivit jul. Detta berättar en faun vid namn Herr Tumnus för lilla Lucy, och faunen bjuder in henne till sitt hem på en kopp te. Han plockar fram sin flöjt och söver sedermera henne med sin magiska musik.

    När Lucy vaknar finner hon Tumnus gråtande i ett hörn, klagande över att han är en stygg faun. Lucy ifrågasätter hans egenagg, och Tumnus viskar då ångerfullt att han kidnappar Lucy åt Vita Häxan. Alla människor som kommer till Narnia måste nämligen omedelbart dödas. Men Tumnus ångrar uppenbarligen sitt beslut och trotsar sin plikt genom att hjälpa Lucy tillbaka hem genom garderoben. Det har nu gått flera timmar i Narnia, men när Lucy snubblar ut ur garderoben på andra sidan har det bara gått några sekunder i den verkliga världen. Det är som att tiden står still i Narnia.

    Ingen tror Lucy när hon berättar om det förtrollade landet och faunen Tumnus. De avfärdar hennes berättelse som fantasier och Edmund förlöjligar henne. En natt smyger Lucy tillbaka genom garderoben. Vad hon inte vet är att Edmund följer efter henne, och han blir mäkta överraskad när han inser att Lucy har talat sanning. Edmund vandrar förvånat omkring i vinterlandet tills dess att han stöter på Vita Häxan i dennas eskort efter att ha tappat bort Lucy. Till henne råkar han försäga sig om att Lucy har varit i Narnia tidigare, och den Vita Häxan låtsas blir mycket intresserad och ber Edmund ta med sina syskon till hennes slott någon gång, i utbyte mot konfekt och framtida kungatron. Edmund, förhäxad av godiset hon har gett honom, lovar henne detta, men han förstår inte att Vita Häxan är ute efter att döda dem.

    Edmund och Lucy springer sedan på varandra och Lucy hjälper Edmund att hitta tillbaka till garderoben. Men när Lucy berättar vad som hänt för Peter och Susan hävdar Edmund att han bara spelade med i Lucy lilla Narnia-spel. Den lilla flickan blir upprörd och springer på Professor Kirke som ber att få prata med Peter och Susan. Susan berättar om Lucy och hennes Narnia och Professorn tycker att det är helt otroligt att de inte tror henne. Så den logiska förklaringen är att hon talar sanning.

    Nästa resa till Narnia blir också den längsta. Barnen har råkat skjuta en boll genom ett glasfönster och letar efter en plats att gömma sig på...

    Trailer


    Min åsikt:
    Få filmer har man väntat på som den här. Kollade på den gamla versionen som är sjukt dåligt gjord, men i princip exakt samma film, så när den väl kom i ny upplaga 2005 så vart man inte besviken, tvärtom. Nu kommer den tredje filmen på bio och som jag längtar.
    Filmens julbetyg


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0