Star Wars - Episode III: Mörkrets hämd

När alla sover i Kroatien hade jag tänkt mig att se alla Star Wars-filmer. 6 stycken totalt ska plöjas. Kommer skriva ett omdöme om varje film.

Alla Filmer (Klicka på dom för att läsa)

Star Wars 1
Star Wars 2
Star Wars 3
Star Wars 4
Star Wars 5
Star Wars 6



Film: Star Wars - Episode III: Mörkrets Hämnd 
År: 2005
Speltid: 2 timmar  26 minuter
Regissör: George Lucas
Skådespelare

Hayden Christensen   –  Anakin Skywalker/Darth Vader
Ewan McGregor   –  Obi-Wan Kenobi
Natalie Portman   –  Senator Padmé Amidala
Ian McDiarmid   –  Överkansler Palpatine/Darth Sidious
Samuel L. Jackson   –  Mace Windu
Frank Oz   –  Yoda (röst)
Anthony Daniels   –  C-3PO
Kenny Baker   –  R2-D2
Peter Mayhew   –  Chewbacca
Christopher Lee   –  Greve Dooku/Darth Tyranus
Matthew Wood   –  General Grievous (röst)
Jimmy Smits   –  Senator Bail Organa

Handling: Klonkriget rasar i galaxen. Republiken har kämpat hårt och tappert mot Greve Dooku (Christophe Lee) och hans arméer av stridsrobotar. Dock så drabbas man nu av en katastrof, då en flotta under ledning av General Grievous stormar republikens huvudplanet Coruscant och kidnappar överkansler Palpatine (Ian McDiarmid).


Den ondaste av dom alla

Samtidigt sänds jediriddarna Anakin Skywalker (Hayden Christensen) och Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) till striden för att undsätta den kidnappade kanslern. Jakten efter Palpatine leder till en slutgiltig strid med Greve Dooku, vilket slutar med att Anakin besegrar honom. På vägen från skeppet blir de fångade och förda till General Grievous. Lyckligtvis lyckas de att sätta fienden ur spel, men misslyckas att ta fast Grievous, som lyckas fly med en flyktkapsel undan skeppet, som störtar ner mot planeten. Äventyret slutar med att Anakin och Obi-Wan lyckas nödlanda det störtande skeppet på en av planetens landningsbanor.


Den gode

Sedan följer en tid av inre oroligheter där den unge Jedin Anakin Skywalker slits mellan sina kollegor i orden och sin lojalitet till Palpatine, vilket gör honom allmänt förvirrad. Han tvingas av orden att spionera på kanslern då orden misstänker att något är fel, när han fortsätter roffa åt sig makt och befogenheter ju längre kriget får fortsätta. Samtidigt så lockas Anakin av Palpatine med löften om att kunna använda sin kraft att rädda liv, vilket förvrider honom ännu mer.


En plågad själ

Det som får bägaren att rinna över äger rum i samband med Obi-Wans uppdrag att ta till fånga General Grievous i hans hemliga gömställe på planeten Utapau. När Obi-Wan har lyckats med sitt uppdrag, så upptäcker Anakin att Palpatine egentligen är sithlorden Darth Sidious, som orden har letat efter under de senaste åren. Han stormar iväg och berättar allt för Mace Windu (Samuel L. Jackson) som i sin tur samlar ihop en liten grupp jedimästare för att konfrontera Palpatine. Men förförd och lockad av löften om hemliga krafter så rusar Anakin iväg för att stoppa Windu ifrån att döda Palpatine. Slutligen så väljer Anakin att rädda kanslern, och har slutligen valt sida, den mörka sidan. Av Darth Sidious så får då Anakin sitt nya namn: Darth Vader


Nu är han pånyttfödd, Darth Vader

Sithlorderna sätter sedan sin hämnd i verket genom att utrota samtliga jediriddare. Endast Yoda, Obi-Wan och ett fåtal andra jedi överlever den våldsamma attacken mot jeditemplet eller från klonsoldaternas förrädiska eldräder. Till slut måste de ensamma finna och förgöra Sitherna, en jakt som leder till att Anakin och Obi-Wan möts i en kamp som kommer att avgöra framtiden för hela galaxen.

I slutet av filmen besegras Anakin av Obi-Wan, som senare lämnade honom för att dö på platsen för deras strid. Tack vare Palpatine kunde hans liv räddas genom att ersätta förlorade kroppsdelar med mekaniska proteser. Han tvingades därmed bära en svart pansarliknande dräkt med en inbyggd respirator samt en heltäckande mask för att kunna överleva.

Samtidigt föder Padmé Amidala (Natalie Portman) deras barn, tvillingarna Luke och Leia, för att sedan avlida med ett brustet hjärta. Obi-Wan och Yoda beslutar sedan att barnen borde gömmas från sitherna. Sedan beslutar de att gå i exil, där Obi-Wan åker till Tatooine och överlämnar Luke till sina släktingar, samtidigt som Bail Organa (Jimmy Smits) tar med sig Leia till Alderaan och adopterar henne.

Där efter börjar en mörk period, där den onda sidan äntligen har segrat, med ett nytt imperiskt styre som har börjat styra galaxen med järnhand. Men än finns det hopp för det goda, när tvillingsolarna går ner i mörker över Tatooine.


Avslutas som dom gamla börjar



Min åsikt:
 Det är mörkt, Kejsaren visar sitt rätta jag och Anakin blir Darth Vader. Allt är riktigt riktigt bra med den här filmen tycker jag. Uppbyggnaden till anakins förfall och desperationen för alla Jedis som en efter en blir nermejade och förådda. Detta är början till slutet på Jedi-eran tror man, men några blir kvar och det tar oss in i ett fjärde kapitel gjort för mycket länge sen...i samma galax.

Palpatine är otroligt otäck som jag skrivit tidigare, han blir inte mindre otäck med sina rynkor efter hans magikonster mot Windu. 

Slaget mellan Obi-Wan och Anakin är riktigt bra med snygga kulisser. Fast man vet hur det ska gå så hejar man på Obi-Wan så otroligt mycket varje gång. Anakin är inte bara förlorad i filmen i detta tillfälle utan även hos oss tittare. Man vill nästan ha en "Inglorious Bastards"-version av Star Wars där Obi-Wan klipper av Anakins "Tung" med en slö sax.   

Mörkret får sin hämnd och det är mer mord och blodspill än innan. Grovt att Anakin mördar barnen, med tanke på att det finns så mycket små bårn som kommer uppskatta dom här filmerna, likt vi gjorde när vi var 10.

Darth Sidous: "Rise" till sin nya lärling Darth Vader borde vara helgonförklarat. Just dom orden ger mig mer än "I'll be back".

Betyg: 4 av 5 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0