Star Wars - Episode V: Rymdimperiet slår tillbaka

När alla sover i Kroatien hade jag tänkt mig att se alla Star Wars-filmer. 6 stycken totalt ska plöjas. Kommer skriva ett omdöme om varje film.

Alla Filmer (Klicka på dom för att läsa)

Star Wars 1
Star Wars 2
Star Wars 3
Star Wars 4
Star Wars 5
Star Wars 6



Film: Star Wars - Episode V: Rymdimperiet slår tillbaka  
År: 1980
Speltid: 2 timmar 5 minut
Regissör: Irvin Kershner
Skådespelare

Mark Hamill   –  Luke Skywalker
Harrison Ford   –  Han Solo
Carrie Fisher   –  Prinsessan Leia
David Prowse  –  Darth Vader
James Earl Jones   –  Darth Vader (röst)
Billy Dee Williams   –  Lando Calrissian
Anthony Daniels   –  C-3PO
Kenny Baker   –  R2-D2
Frank Oz   –  Yoda (röst)
Peter Mayhew   –  Chewbacca
Jeremy Bulloch   –  Boba Fett
Alec Guinness   –  Obi-Wan "Ben" Kenobi
Denis Lawson   –  Wedge
Clive Revill   –  Kejsaren


Handling: Rymdimperiets makt har åter stigit. Rebellerna har därför byggt en ny bas på den avlägsna snöplaneten Hoth. Rymdimperiet får genom sina rymdsonder reda på rebellbasens destination och inleder en markattack mot rebellerna. Rebellerna tvingas evakuera, och Luke Skywalker får, efter att ha deltagit i slaget, ge sig av i sitt rymdskepp tillsammans med droiden R2-D2.

Prinsessan Leia
, Han Solo, Chewbacca och C-3PO flyr samtidigt i Millenium Falcon.



Luke, som av sin forne mentor Obi-Wan Kenobis ande fått höra talas om den uråldrige jedimästaren Yoda, ger sig av mot dennes hemvist - planeten Dagobah. På Dagobah går Yoda motvilligt med på att utbilda den otålmodige Luke, under tiden som Han Solo och Prinsessan Leia når Molnstaden, efter att ha jagats av Rymdimperiets styrkor. Molnstadens administratör är Lando Calrissian, en gammal vän till Han Solo.

Men det visar sig att vänskapen inte alltid är att lita på, för Calrissian har angivit Solo och hans vänner för Darth Vader och prisjägaren Boba Fett. Han Solo blir nedfryst i ett block av karbonit, för att av Boba Fett föras till brottslingen Jabba the Hutt.



Luke Skywalker kommer till Molnstaden för att rädda sina vänner, men leds i en fälla av Darth Vader. De två möts i en ljussabelduell, i vilken Darth Vader bekänner att han är Lukes far. Luke som inte vill tro att det är sant, hoppar ner i avgrunden för att hellre dö än att bli Vaders bundsförvant - men han räddas av Molnstadens luftinsugning och blir sedan upphämtad av Leia och Lando i Årtusendefalken. Luke och hans vänner återvänder till rebellernas flotta och hans skador läks.



Lando Calrissian och Chewbacca ger sig av i Årtusendefalken för att rädda Han Solo.



Min åsikt:
 En riktigt bra film, med en klar handling och mycket spänning. Man inleder i ett kallt Hoth, för att sedan möta Joda. Det är här filmen har sin svaga punkt tycker jag. Jag tycker Yoda i övrigt är riktigt töntig.

Ännu töntigare blev han när han slogs i dom nya filmerna som utspelar sig långt före dom gamla. Altså är han mycket äldre i den hör femte filmen om man följer kronologin i berättelsen.

Han beter sig då som ett barn, som att dom märkte det också och ändrade honom till dom nya versionerna till lite smartare och bättre. Eller så hade han fått fnatt av sin ensamhet.

Luke börjar bygga på sin kraft för att bli Jedimästare och jag tycker allt gick för fort. Trots att filmen lätt skulle kunnat vara 2 timmar och 30 minuter så är detta förståligt på 80-talet.

Här har man dock höjt sig vad gäller lasersvärdsfighter och man bara vill se den sista delen direkt efter, vilket är ett gott tecken.

Betyg: 4 av 5

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0